Herfst tips

 

Ondertussen staan de bomen en struiken weer vol met prachtig getooide bladeren in allerlei kleuren en vormen, geurt het bos heerlijk naar de typische herfstlucht en de grond ligt bezaaid met blaadjes en eikels. Dit is helaas niet zonder gevaar.

 

Eikels
Een veel gestelde vraag is dan ook of het kwaad kan dat de hond deze eikels opeet.

Eikels bevatten o.a. looizuur, en dit is giftig voor uw hond.
Teveel aan looizuur kan tot nierfalen leiden. Naast de looizuur hebben de eikels door hun vorm (denk maar eens aan het puntje aan de onderkant) een prikkelende, bijtende werking op het darmslijmvlies.Deze kan daardoor kapot gaan, ontsteken of gaan zweren.
De hond kan dan hevige buikkrampen krijgen wat gepaard gaat met braken en diarree.

Daarnaast kunnen eikels ook voor een verstopping zorgen wanneer ze in hun geheel worden doorgeslikt.
De spijsvertering van honden is er nu eenmaal niet op gebouwd om dergelijk materiaal te verteren, zeker niet de schil die om de vrucht heen zit.
De vrucht sluit dan de darm af en het dier wordt ernstig ziek.
Je ziet dan dat het dier geen ontlasting meer heeft, gaat braken en als het lang duurt de buik opzwelt.

Wanneer sprake is van een verstopping door een eikel zal deze door middel van een operatie verwijderd moeten worden.
Dus het eten van eikels is zeker niet zonder gevaar!
Het laatste deel omtrent verstopping telt ook voor kastanjes en dennenappels.

 

Paddestoelen

In de herfst duiken ze overal op, paddestoelen en ze zijn er dan ook in vele vormen, soorten en maten. De een nog groter en kleuriger dan de ander.
Omdat er zoveel verschillende soorten zijn is het niet altijd duidelijk of het een giftige paddestoel is die uw hond aan het besnuffelen is of niet.
Het beste is daarom om uw hond geen kans te geven eraan te snuffelen of erger, er een hap van te nemen. Indien uw hond een paddestoel gegeten heeft is het zaak zo snel mogelijk de dierenarts te raadplegen.

 

Zwemmers opgelet, het kan warm zijn maar vergeet echter niet dat het water in de nachten vooral een heel stuk in temperatuur daalt! Afkoelen van water gaat sneller dan opwarmen, zorg dus dat de hond ook na het zwemmen in beweging blijft of droog hem anders af. (Kans op spierpijn door het ijskoude water neemt dan ook af). Een andere mogelijkheid is de spieren goed te masseren.