Zomer tips
1 Vacht verzorging!
Het lichaam van de hond moet een constante temperatuur houden van 38 tot 39 graden, afhankelijk van de grootte van het dier. De dekharen, de onderwol, de huid en de onderhuid (met vetcellen) vormen samen de isolerende factor. In elk seizoen moet de lichaamstemperatuur constant blijven. Dat geldt dus zowel voor een winterwandeling bij -15° C als een uur later voor de kachel bij +25 °C.
En ook in de zomer; liggend in de hete zon of op een tochtend hoekje op het terras, binnenin het hondenlijf blijft het steeds 38 °tot 39 °C.
De vacht is 'slechts' een onderdeel van de isolatie, maar wel een heel belangrijk deel.
Denk eens aan je thermoskan, die bij het schaatsen de chocolademelk warm houdt en 's zomers de limonade koel. Zou je die dranken in een gewone, enkelwandige fles doen dan koelde je chocolademelk af en werd de limonade warm. De dikte van de wand, en dan vooral de isolerende luchtlaag ertussen, is dus duidelijk van belang. Die luchtlaag is in ruime mate aanwezig tussen de haren, en dan met name in de onderwol in de vacht.
Bovendien werkt de vacht als een parasol, zodat de zonnestraling niet direct de zongevoelige huid kan bereiken. Zonverbranding door UV-B straling, en DNA-schade door UV-A straling wordt door een intacte, gepigmenteerde vacht tegengegaan. Zeer kortharige en wit/ lichtgetinte dieren zijn dus extra gevoelig.
Bontjas
Helaas wordt de vacht van huisdieren ten onrechte als een extra bontjas gezien, maar die vergelijking gaat niet op. Natuurlijk, als wij mensen in de zomer een bontjas dragen (bestaande uit een dierenhuid mèt onderwol èn bovenharen van het pelsdier) krijgen we het ongelooflijk heet. Wij hebben een regulatiesysteem waarbij de huid warmte kan afgeven. Dan moet daar geen bontjas omheen gedragen worden!
Als mensen in een 'te warme' omgeving zijn ( +25 graden) of zelf warmte-overschot creëren door inspanning wil ons lichaam die warmte kwijt. De bloedvaten verwijden zich (de huidhaarvaten kleuren je vel dan rood) zodat het bloed warmte kan afgeven aan de koelere omgeving. Bovendien voeren op de huid uitmondende zweetklieren lichaamsvocht af. Daarbij verlaat niet alleen vocht maar ook warmte het lichaam. En nog mooier is dat dat vocht verdampt op de huid, wat ook weer verkoeling geeft.
Dit systeem werkt niet bij pelsdieren zoals honden en katten. Hun zweetkliertjes, die uitmonden in de haarzakjes dienen om huid, haar en huidflora in conditie te houden, samen met talgkliertjes.
Met warmte-afvoer heeft dat echter niet van doen. De exocriene, op de huid lozende kliertjes in de voetzooltjes zijn vooral bedoeld om geursporen achter te laten. Daarom vindt een opgejaagde, gevluchte hond jou en de auto terug in het bos. Zo'n klein oppervlak bergt te weinig zweetklieren om een heel hondenlijf af te koelen. De voeten in een bak koud water zetten heeft ook weinig zin.
De bloedvaten in de onderpoten zullen zich dan toeknijpen, zoals dat gebeurt in sneeuw waarbij er geen warmte verloren moet gaan.
Beschermende vacht
Men is vaak niet bewust van het feit dat een dunne of getrimde vacht, zeker met weinig tot geen pigment, zonnestraling doorlaten. Het dier zelf heeft daar geen weet van en kan daardoor verbrandingen oplopen.
Ook (niet tot) matig gepigmenteerde, kortbehaarde oren en snuiten van 'normale vachten' zijn gevoelig voor zonnebrand en uiteindelijk voor huidtumoren.
Laat de zonliefhebbers gewoon niet buiten tussen 12 en 3 uur 's middags.
Samengevat
Laat de onmisbare, huidbeschermende vacht zoveel mogelijk met rust. Natuurlijk moet deze klitvrij zijn maar laat de onderwol zoveel mogelijk intact. Déze haren vormen de thermoslaag! Voor honden met vachten die geknipt, geschoren of geplukt moeten worden is het belangrijk een vachtlengte van zeker anderhalve, bij lichte dieren zelfs meer centimeters, te sparen.
___________________________________________________________________________
2 Warmte
Warm weer is gevaarlijk voor honden. Honden raken snel oververhit, omdat ze de warmte niet zo makkelijk kwijt kunnen als mensen. Dit kan zelfs een fatale afloop hebben!
Tip
- Zorg ervoor dat er altijd water en schaduw in de buurt is.
- Ga niet wandelen, hardlopen of fietsen met je hond als het warmer is dan 20°C. Probeer dit zoveel mogelijk in de vroege ochtend of laat in de avond te doen.
- Laat je hond NOOIT achter in de auto als het warm is.
De temperatuur in een auto kan binnen 10 minuten oplopen tot 50 à 60°C, de hond zal oververhit raken en kan zelfs sterven! Ook de ramen op een kier zetten helpt niet! - Laat je hond zwemmen in schoon zwemwater. Ga geen drukke apporteerspelletjes in het water doen, dan kan je hond alsnog oververhit raken.
- Overweeg een koeltemat of koeltehalsband.
- Tijdens een lange rit in de auto kun je je hond verkoeling geven door een kleine autoventilator vlakbij de hond te bevestigen. Deze kun je eenvoudig aansluiten op het 12 volt aansluitpunt in de auto.
- Heeft je hond een korte vacht? Dan kun je overwegen een speciale hondenzonnebrandcrème aan te schaffen om verbranding van de huid te voorkomen.
Hoe weet je of een hond oververhit is?
- De hond is hard aan het hijgen en gaat zelfs kwijlen en eventueel braken
- De hond beweegt traag en lijkt uitgeput
- De hond heeft weinig of zelfs geen honger
- De binnenkant van de oren en de lippen voelen duidelijk (te) warm aan
- De lichaamstemperatuur stijgt. Normale lichaamstemperatuur is tussen de 3839 graden. Bij oververhitting gaat die over de 40 graden heen.
- Slijmvliezen worden rood
EHBO
Wat als een hond toch oververhit is geraakt?
- Neem de temperatuur op. Is deze boven de 40,5 graad, neem dan direct contact op met een dierenarts.
- Verplaats de hond naar een koele plaats.
Extra kwetsbare honden
- Oude honden en puppy's dienen extra goed in de gaten gehouden te worden. Vooral sommige oudere hond kunnen erg slecht tegen de hitte.
- Honden met korte neuzen en ademhalingsproblemen (o.a. Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden, Boxers) lopen meer risico op oververhitting.
Periode: maart tot september
____________________________________________________________________________
3 Berenklauw
Mensen willen deze plant nog wel eens verwarren met het onschuldige, veel kleinere Fluitjeskruid. In Nederland hebben we 2 soorten berenklauwen: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw.
Hoe herken je de berenklauw?
Beiden zijn te herkennen aan de witte bloemschermen en de grote behaarde bladeren. De reuzenberenklauw heeft ook herkenbare rode vlekken op de stengel. De plant komt vaak voor langs de waterkant en in bermen en wordt steeds vaker gezien in stedelijk gebied.
Brandwonden
De grote boosdoener is het sap van de berenklauw. Het is fototoxisch en maakt de huid (en ook het oogoppervlak) gevoelig voor zonlicht. Als een hond in aanraking komt met het sap zullen er na ongeveer 24 uur rode, jeukende vlekken ontstaan. Dit proces zet zich voort en er zullen zelfs zwellingen een blaren ontstaan die op brandwonden lijken. De genezing duurt gemiddeld 1 à 2 weken. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan de hond hier zelfs blind van worden.
EHBO
Blootstelling aan zonlicht zo snel mogelijk beperken en spoelen met water. Neem voor de zekerheid contact op met je dierenarts om pijn en littekenweefsel beperken.
Tip
Zie je deze plant groeien bij een losloopgebied of een hondenuitlaatveld, dan kun je hiervan melding maken bij je gemeente en vragen of ze de planten willen laten verwijderen.
Periode: juni tot oktober
_____________________________________________________________________________
4 Teken
Zodra de temperatuur boven de 8-10 °C komt, worden teken actief en zul je in die periode extra oplettend moeten zijn. Het duurt gemiddeld 24 uur voor een teek zich vastbijt, dus er is een grote kans dat je de teek gewoon ziet lopen en zo uit de vacht van je hond kan plukken! Controleer je hond daarom na iedere wandeling, zo kun je veel ellende besparen.
Periode: maart tot oktober
_____________________________________________________________________________
5 Blauwalg
Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die vooral in zoet, stilstaand water voorkomen bij hoge temperaturen. Ze kunnen giftige stoffen afscheiden welke tot veel irritatie en misselijkheid kunnen zorgen. Besmetting vindt plaats door inslikken van besmet water en bij honden gebeurt dat ook als ze hun vacht schoonlikken na het zwemmen in besmet water.
Klachten
Mensen ervaren o.a. irritaties aan ogen, oren, huid en slijmvliezen, hoofdpijn, misselijkheid, koorts en diarree. Gemiddeld houden deze klachten 5 dagen aan. Honden zullen vergelijkbare klachten hebben. Op de lange termijn kan blauwalg zelf schade aan het zenuwstelsel veroorzaken.
Periode: mei tot september
_____________________________________________________________________________
6 Eikenprocessierups
Ook bij honden kunnen de brandharen van processierupsen voor irritatie zorgen. De haren hebben weerhaakjes die makkelijk kunnen binnendringen en binnen enkele uren al voor heftige reacties kunnen zorgen. Een hond hoeft in principe de rupsen niet eens aan te raken om last van de brandharen te krijgen, want deze haartjes zweven ook door de lucht en kunnen zo alsnog klachten veroorzaken aan ogen en luchtwegen.
Klachten
Vanwege de vacht zal een hond minder snel last krijgen van huidklachten, maar op kalere plekken zoals de buik kunnen toch pijnlijke, rode bultjes en blaasjes verschijnen die jeuken. Heftig krabben verergert het probleem, want de haartjes worden daardoor verspreid over een groter oppervlak en de blaasjes kunnen open gaan en ontsteken. Mochten er haren van de processierups in de ogen van een hond komen, dan levert dit binnen een paar uur een heftige reactie op; zwelling, roodheid, jeuk en in sommige gevallen met ontstekingen. Neem contact op met je dierenarts als de klachten lang aanhouden. Bij inademing kunnen de brandharen ook irritatie geven aan de luchtwegen, met name neus, keel en het bovenste gedeelte van de luchtpijp.
EHBO
Huid goed wassen en ogen spoelen met water. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, maar als je hond er na een aantal dagen nog merkbaar last van heeft dan is het raadzaam contact op te nemen met je dierenarts.
Periode: half mei tot half augustus
_____________________________________________________________________________
7 Hooikoorts
Ook honden kunnen last hebben van hooikoorts. Het uit zich alleen anders dan bij mensen. Honden reageren niet door te niezen en krijgen ook geen loopneus. Honden krijgen vooral veel jeuk, wat zelfs kan leiden tot excessief krabben en haren uit trekken.
Klachten
- jeuk aan met name de zijkanten, snuit, oren, oksels en en achterkant
- terugkerende oorinfecties
- irritatie en infecties aan de huid, rood van kleur
- irritatie en jeuk aan de ogen, opgezwollen en rood
- irritatie bij de voetzolen
EHBO
Wat je zelf kunt doen om de hond te helpen:
- geef je hond Omega 6 en 3 olie, dit zorgt voor een gezondere huid en kan irritatie voorkomen of beperken
- zorg ervoor dat de vacht schoon blijft en er geen pollen of ander vuil in blijft zitten wat nog meer kan gaan irriteren, doe dit voorzichtig met een borstel of met een natte handdoek
Bespreek met je dierenarts wat je het beste kunt doen. Er kan eventueel een huidallergietest gedaan worden om te ontdekken waar de hond precies allergisch voor is. De hond kan medicatie krijgen tegen de allergie en de jeuk.
Periode: maart tot oktober (met slechts enkele pollen in februari en november)
_____________________________________________________________________________
8 Adderbeten
Bij warm weer is het risico op een beet veel groter als bij koud weer. Omdat adders graag zonnen maar ook omdat ze dan sneller zijn. Adders zijn te herkennen aan de donkere zigzagstreep die over de rug loopt. De mannetjes zijn grijs gekleurd, de vrouwtjes bruin.
Klachten
De eerste symptomen zijn pijn, oedeem (vochtophoping, zwelling), hematoomvorming op de plek waar gebeten is. Deze klachten treden meestal al binnen een aantal minuten op. Indien het gif direct in de bloedbaan terecht is gekomen leidt dit tot acute shock , meestal met de dood als gevolg.
EHBO
Je ziet in het gebeten lichaamsdeel 2 gaatjes die ongeveer 1 cm van elkaar staan. Soms met wat stroperig vocht er op (het gif) Meestal word de hond in de neus gebeten. Zorg ervoor dat de hond rustig blijft zodat de bloesomloop niet versneld wordt. Direct Reactine geven en met grote spoed naar de dierenarts voor een breed werkende antibiotica, cortison, een tube (beademingsbuisje) in de keel zodat bij zwelling van de luchtwegen de ademhaling door kan gaan. Eventueel een pijnstiller en/of een kalmerende injectie.
_____________________________________________________________________________
9 Grasaren
Grasaren lijken onschuldig, maar ze kunnen veel ongemak en pijn veroorzaken en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Als grasaren in de vacht terecht komen, kruipen ze steeds dieper en kunnen ze zelfs de huid indringen met pijn en een ontsteking als gevolg. Vaak kruipen ze bij honden tussen de tenen. Ook komen ze soms in oren, ogen, neus, keel en longen terecht. Houd in de gaten of je hond veel niest of met zijn hoofd schudt, dit zou kunnen betekenen dat hij last heeft van een grasaar.
_____________________________________________________________________________
10 Zandvliegen
In Nederland zul je niet snel zandvliegen tegen komen, maar als je op vakantie gaat naar Zuid-Europa dan is de kans er wel. De zandvlieg komt voor op een hoogte van 100-800 m in de buurt van water en wordt in de schemering actief.
De zandvlieg kan een parasiet bij zich dragen en deze overbrengen wanneer hij een hond steekt. Het slachtoffer kan de zelfs dodelijke ziekte Canine Leishmaniose krijgen. De parasiet komt in de huid terecht en kan daar jaren verblijven en zich vermeerderen. Via de bloedbaan tast deze de lymfeklieren, huid, lever, milt, nieren en beenmerg aan.
Hoe herken je de zandvlieg?
Eigenlijk is het geen vlieg, maar een klein mugje ter grootte van 2-3 mm. Het mugje is niet te horen, dus des te verraderlijker.
Klachten (die pas jaren later tot uiting kunnen komen)
- kale plekken op de huid en schilfers op o.a. snuit en de oren
- verminderde eetlust (hond kan daardoor zelfs gewicht verliezen)
- vergrote lymfeklieren
- afwijkingen aan voetzolen en nagels
- diarree
- pijnlijke gewrichten (hond loopt moeilijk)
- bloedneuzen
- ontstekingen aan de ogen
EHBO
Achteraf kan eigenlijk alleen de dierenarts iets doen. D.m.v. bloedonderzoek kan de dierenarts zien of de hond Leishmaniasis heeft. Probeer er z.s.m. bij te zijn, want als de organen beschadigd raken dan wordt behandeling moeilijker.
Voorkomen is beter dan genezen
- houd je hond binen zodra het gaat schemeren
- gebruik een insectenwerende halsband, bijvoorbeeld van Scalibor
Periode: mei tot oktober
Bron:Doggo.nl